چند نکته برای خانه تکانی شب عید" بوی نسیم بهاری به مشام میرسد و ایام زیبا و خجسته نوروز در راه است، در این روزهای شاد که به پیشواز عید میرویم وقت آن رسیده که به سنت دیرینه نیاکانمان دستی به سر و گوش خانه و کاشانه زنیم و به اصطلاح «خانهتکانی» کنیم. بنابراین خالی از لطف نیست که بیاییم و تجربیات خود را در این زمینه تکمیل کرده و نکات و فوت و فنهای ظریف و با ارزش از اصول نظافت و خانهداری را به گنجینه اندوختههای خود بیفزاییم.
تمیز کردن آینه
فیکساتورهایی را که هنگام شستن شیشه پنجره به کار میبرید، به سادگی روی آینه اسپری کنید و سپس با حوله نرم پاک نمایید. همچنین میتوانید در آب سرد کمی سرکه بیفزایید و با پنبه روی آینه بکشید و با دستمال کاغذی پاک کنید. یک قاشق غذاخوری جوش شیرین در یک لیتر آب نیز محلول مناسبی برای شستشوی آینهها است. برخیها نفت سفید و الکل را برای شستن آینه توصیه میکنند. این مواد هر چند که نتیجهبخشتر از مواد دیگر هستند، ولی باید مواظب قاب آینه باشید، زیرا روی آن اثر میگذارند. در چنین مواردی باید پنبه را در اسید رقیق خیس کنید و خوب بچلانید و روی آینه بمالید و جلا دهید. به هر حال باید مواظب پشت آینه باشید تا مرطوب نشود، زیرا در این صورت آینه به طور غیرقابل جبران کدر خواهد شد. سرانجام یادآور میشویم که از کشیدن پارچههای خشن به هر عنوان روی آینه خودداری کنید، زیرا به مرور کدر میشود.
گلهای مصنوعی
گلهای مصنوعی ابتدا لطف و زیبایی خاصی دارند، ولی معمولا کمتر کسی به فکر گردگیری و شستشوی آنها میافتد. به این جهت به مرور زمان نه تنها طراوت خود را از دست میدهند، بلکه نمایانگر بیتوجهی شما به نظافت خانه و وسایل آن میشوند. روی این اصل توصیه میکنیم که گاهگاهی گلهای مصنوعی را نیز بشویید. روش کار چنین است: در یک سطل بزرگ آب نیمگرم پر کنید و کمی مایع ظرفشویی به آن اضافه نمایید و به هم بزنید. حال گلهای مصنوعی را به طور وارونه در آن فرو ببرید و به آرامی تکان دهید. سپس بیرون بیاورید و در سطل دیگری که فقط محتوی آب نیمگرم است، فرو ببرید و جا به جا کنید. آنگاه به طور معکوس آویزان کنید تا آب آنها آرامآرام پایین بریزد و پس از خشک شدن کامل، سر جایشان در گلدان قرار دهید.
ظرفهای شیشهای با خطها و نقشهای طلایی و نقرهای
شستشو و لکهزدایی آنها خیلی مشکل است، زیرا این خطها در ظروف شیشهای معمولا دوام زیادی ندارند. سفارش میشود هرگز آنها را با آب خیلی گرم نشویید و مدت زیادی خیس نکنید. همواره بلافاصله بعد از استعمال آنها را با آب نیمگرم و مایع ظرفشویی شستشو دهید و با حوله نرم خشک کنید. هیچوقت در پاکیزه کردن آنها سیم ظرفشویی به کار نبرید. پودرهای ظرفشویی نیز برای شستن آنها مناسب نیستند. اگر فقط برای تزئین از آنها استفاده میکنید، برای لکهزدایی پنبه را به الکل آغشته کنید و روی آنها بمالید. همچنین از اسپریهای مخصوص شیشه اتومبیل استفاده کنید. اگر میخواهید این ظرفها خیلی تمیز باشند و برق بزنند، یک قاشق غذاخوری محلول آمونیاک را در یک لیتر آب بریزید و به هم بزنید و این ظرفها را مدت کمی در آن نگه دارید و بعد با آب نیمگرم و مایع ظرفشویی شستشو دهید.
بالشها
روبالشی بیش از هر چیزی کثیف میشود و دستکم باید آن را هفتهای یک بار بشویید. هر روز نیز باید بالش را بتکانید و ماهی یک بار هم آن را یک روز در هوای آزاد قرار دهید تا هوا بخورد. حداقل سالی یک بار هم باید پرهای داخل آن را بشویید. جهت این کار یک کیسه پارچهای دیگر فراهم کنید که کمی بزرگتر از بالش باشد. آنگاه دوخت یک طرف بالش را شکافته و آن قسمت از بالش را وارد کیسه کنید و آن را داخل کیسه بتکانید تا پرها وارد کیسه شوند. سپس سر کیسه را بدوزید و حالا آن را دو بار در ماشینلباسشویی بشویید. برای اینکه تعادل ماشین به هم نخورد، معمولا باید دو کیسه پر از پر را با هم بشویید.
تمیز کردن وسایل برنجی
وسایل برنجی خانه را نیز به سادگی میتوان شست و تمیز کرد. کافی است که ابتدا با آب گرم و مایع ظرفشویی آنها را بشویید. سپس یک قطعه لیموترش را به نمک و سرکه آغشته کنید و روی آنها بمالید. سپس با پودر سنگ الک شده (که در سیمانکاری به درد میخورد) یا پودر مل، با فلانل یا جیر جلا دهید. در این صورت وسایل برنجی درخشندگی خاصی پیدا خواهند کرد. به جای آنها میتوانید به سادگی از جوششیرین نیز برای پاک کردن اشیای برنجی استفاده کنید که در این صورت نیز باید حتما با پارچه فلانل جلا دهید. در مواردی که وسایل برنجی خیلی کدر شدهاند، از آستون نیز برای پاکیزه کردن آنها میتوانید کمک بگیرید. بعضی از افراد ترجیح میدهند که مخلوطی از سرکه و ماست را در پاکیزه کردن برنج به کار ببرند. در اینجا نیز نتیجه قطعی است.
نظافت روتختی ها
روتختیها انواع مختلفی دارند: اگر روتختی نخی است، آن را با خیال راحت میتوانید بشویید. این کار هم با دست و هم با ماشین لباسشویی امکانپذیر است. بعد از شستشو، در هوای آزاد آویزان کنید تا خشک شود. اگر دور آن ریشه دارد هنگام خشک شدن شانه کنید تا باز شود. در صورتی که جنس روتختی شما ابریشم طبیعی است، آن را فقط با دست و به ملایمت تمام بشویید. در این شستشو از پودر ظرفشویی کمک بگیرید و هرگز از صابون استفاده نکنید، زیرا قلیایی است و به نسوج آن آسیب میرساند. بعد از شستشو هرگز آن را نچلانید، بلکه روی یک سبد قرار دهید تا آرام آرام آب آن پایین بریزد و آنگاه روی طناب بیندازید. اگر روتختی شما از جنس ابریشم مصنوعی است، تا حد امکان خشکشویی کنید و اگر ناچارید با دست بشویید، با ملایمت تمام این کار را انجام دهید. در صورتی که روتختی شما پشمی است، در آب نیمگرم ابتدا کمی مایع ظرفشویی یا شامپوی پشم بریزید و خوب به هم بزنید. آنگاه روتختی را در آن خیس کرده و به آرامی توسط یک برس نرم بشویید، اما چنگ نزنید و نچلانید. در هر صورت تا آنجا که ممکن است، کمتر به پارچه دست بزنید. بعد از اینکه در مدت یک ربع ساعت آن را یکی دو بار پشت و رو کردید، آب شستشو را خالی کرده و روتختی را دو بار در آن آبکشی کنید، سپس دور از آفتاب یا هر منبع حرارتی دیگر خشک کنید.
لیوانها و شربتخوریهای کریستالی
در حالت کلی آنها را با مایع ظرفشویی و آب نیمگرم بشویید، اما در صورتی که خیلی کثیف شدهاند، با مخلوطی از یک سوم سرکه و دو سوم آب بشویید و اگر نتیجه نگرفتید، با محلول آمونیاک نیز شستشو دهید. در این موارد سفارش میشود از روی دستکش معمولی ظرفشویی یک دستکش بزرگ از پارچه پنبهای نیز بپوشید و دستها را در محلول فرو ببرید و قسمتهای مختلف این وسایل را خوب مالش دهید. هرگز برای شستن ظرفهای کریستالی از پودر ظرفشویی استفاده نکنید، زیرا آنها را کدر میسازد.
منبع : زیبـاشــو دات کام